ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ PILATES

Είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας! Απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας είναι η επιλογή ενός καταρτισμένου προπονητή και η διάθεση για συμμετοχή.

Η μέθοδος Pilates είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν ένα βήμα αλλαγής στη ζωή τους. Πράγματι η μέθοδος εξάσκησης αυτή πέρα από την απλή γυμναστική, με όσα οφέλη επιφέρει αυτή στο ανθρώπινο σώμα, έχει το χαρακτηριστικό της ορθοσωμικής και κυρίως της θεραπευτικής άσκησης.

Το βασικό πεδίο στο οποίο απευθείνεται είναι αυτό μιας ευρύτατης γκάμας  μυοσκελετικών προβλημάτων. Δεν περιορίζεται απλώς σε λορδωτικά, σχολιωτικά ή  κυφωτικά άτομα μιας και επεκτείνεται στην αντιμετώπιση συνδρόμων πρόσκρουσης σε ώμους και ισχία, σε αυχενικό σύνδρομο και κυρίως στους πόνους στην πλάτη, σπονδυλική στήλη, και άκρα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χρόνιας κακής στάσης του ατόμου και της απουσίας της κίνησης στη ζωή του. Ας μην ξεχνάμε πως το ανθρώπινο σώμα φτιάχτηκε για να κινείται πολύ περισσότερο από όσο δραστηριοποιείται κινητικά ο μέσος άνθρωπος. Η λύση λοιπόν είναι η σωστή κινητοποίηση! Εδώ εγγυμονεί ο κίνδυνος επιλογής ενός ακατάλληλου εκπαιδευτή. Επιλέξτε προσεκτικά επιστήμονες υγείας ( φυσικής αγωγής, φυσικοθεραπευτές) καθώς οι σπουδές και οι γνώσεις τους στη λειτουργική ανατομική, την κινησιολογία και την προπονητική θα εξασφαλίσουν την ορθότητα, αρτιότητα και ασφάλεια του προγράμματος.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθόδου Pilates που την κάνει ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι καταπιάνεται με την ενεργοποίηση αρχικά των σταθεροποιών μυών ( εν τω βάθει) και εν συνεχεία στη συνεργασία τους με τους επιφανειακούς μύες ( επί πολλοίς). Για να επιτευχθεί η κινητοποίηση των εν τω βάθει μυών απαιτείται αυστηρή τεχνική η οποία προϋποθέτει προσοχή στις επισημάνσεις του εκπαιδευτή και συγκέντρωση στην εκτέλεση των ασκήσεων. Ένα επίσης βασικό στοιχείο της μεθόδου είναι η εκπαίδευση και χρήση της σωστής αναπνοής με συνέπεια την επίτευξη της επαρκούς οξυγόνωσης των ιστών και της χαλάρωσης με σπουδαία αποτελέσματα στο κομμάτι της ψυχικής ηρεμίας και ευεξίας.

Πρακτικά δύο με τέσσερα μαθήματα Pilates την εβδομάδα, με σωστή καθοδήγηση, εγγυώνται ένα σώμα χωρίς πόνους, καχεξία και αδυναμία στοιχεία που το καθιστούν ευάλωτο, ασθενικό και  «μίζερο». Κατά συνέπεια ένα δυνατό, νεανικό, ευλύγιστο, εύκαμπτο και λειτουργικό σώμα είναι αναντίρρητα το καταφύγιο μιας υγιούς και « εύρωστης» ψυχής!
                                                                                 

Μαρία Σιδέρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc Θεραπευτική Άσκηση.